2013. május 2., csütörtök

Szemét ügyek

A német kisvárosban, ahol élünk, közvetlenül az önkormányzati bejelentővel adják a szemétrendet. Két oldal, színes, laminált, táblázatos. Vannak benne szótározható részek bőven. A lényeg: aki otthon koca-szelektíves volt (pl.én), az  röhögje arcon magát és képzeljen  el olyan világot, ahol igazi szelektívesnek KELL lenni és nincs mese.
Van - általam eddig nem ismert - új kategória is, amit "csomagolás"-ként tudnék a legjobban jellemezni   (anyagra tekintet nélkül, szinte bármilyen élelmiszer, kozmetikum, tisztítószer...stb.burka mehet bele). Szép nagy, átlátszóra hajazó sárga zsákokba kell gyűjteni. Nincs kilengés, nem szórunk bele kajamaradékot (akkor sem, ha látszólag nem figyel senki), mert itt a kukások szemétügyis efbíáj képzést kaptak, így ha ránéznek a sárga zsákra és oda nem illő dolgot észlelnek, egyszerűen nem szállítják el a szemetet (megtörtént eset). 

Persze a rendszer itt sem tökéletes. Vesztegetés is előfordul. Szembéék (=Szembeszomszéd és neje) például kitették a háztartási hulladékos kukájukat az ürítési napon, mellé egy nagy fekete zsákot (gyaníthatóan szeméttel töltöttet), amit itt sem kell elszállítani a kukásoknak. Ezt kiküszöbölendő, kiraktak a nagy fekete zsák mellé 2 üveg sört. És a dolog működött. Szemetet elvitték, tiszta udvar, rendes ház. Bár ezzel még nem zárult le a történet, a következő alkalommal jól nevelt kukásaink visszahozták az üres üvegeket, mert BETÉTDÍJASOK!!!
(Gondolom, ezek után senki nem hiszi majd el, hogy nem töltöm az egész napomat az ablakban, szomszédokat kémlelve, amolyan falusi figyelőszolgálatként.)

A fent említett háztartási hulladék kategória (a mi háztartásunkban "bioszemét" néven fut) tartalmazza a szerves szemetet. És egy kicsit maradék kategória is: amit sehova máshova nem merünk tudunk bekategorizálni, az itt végzi. Kis családunkban a Nagy már tudatos szelektíves (bár a Kicsi is büszkén vonulva viszi a pisis pelusát a kukába-amelyikbe éppen be tudja tenni), ezért rendszeresek az ilyen kérdések:

- Anya, a hangya az bioszemét?
vagy
- Anya, a szúnyog szárnya bioszemét? (nem, nem kérdeztem, mi történt vele. bízom benne, hogy egyszerűen vedlett az a szerencsétlen állat és maguktól estek ki azok a szárnyak)
vagy
- Anya, a fika az bioszemét? (?????)

(igen, az.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése